Tutkimushanke on osa EU:n avaruusohjelmaa ja Copernicus Imaging Microwave Radiometer (CIMR) -hanketta, jossa tutkittiin ratkaisuja lämpötilan mittauksen tarkkuuteen. Teoriassa tunnettu fyysisen lämpötilan tuottaminen sähköisesti oli yksi mahdollisuus parantaa mittauksen tarkkuutta. Italialainen OHB oli tunnistanut DA-Groupin osaamisen ja yhdessä päädyimme toteuttamaan kalibrointilaitteen.
Tutkimushankkeen RF-suunnittelija Risto Huuskon mukaan haastavinta oli valmistaa laite asiakkaan vaatimusten mukaiseksi pelkästään teoreettisten analyysien ja simulaatioiden pohjalta.
– Kalibrointilaite on ensimmäinen laatuaan ja sen suunnittelussa ja valmistuksessa piti luottaa keinotekoisesti mallinnettuun maailmaan. Ja yhtä haasteellista kuin mallilaitteen tekeminen oli myös mittalaitteiston ja testausympäristön rakentaminen.
Testauksissa syntyi kuukauden ajon aikana 15 sekunnin välein mittaustulokset 30 parametrista, mikä tarkoittaa suhteellisen suurta määrää dataa analysoitavaksi. Motivoivaa hankkeessa oli optio siitä, että tutkimusta ja protomallia seuraa mahdollisesti varsinaisen oikean satelliittissa käytettävän laitteen tekeminen, jonka valmistamiseen sisältyy vielä huomattavasti enemmän työvaiheita ja testauksia.
– Tämä tulee olemaan ainutlaatuinen projekti, sillä ensimmäistä kertaa historiassa avaruuteen lähtee tämänkaltainen kalibrointilaite.
Radiometri on laitteisto, jolla mitataan koskemattomalla mittauksella lämpötilaa. Mitattavan kohteen lämpösäteily aiheuttaa radiotaajuista säteilyä, jota mitataan herkällä vastaanottimella. Kalibrointilaitteistolla tuotetaan sähköisesti erittäin tarkasti haluttu lämpösäteily, jota käytetään referenssinä mittauksissa.