Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista



 

29.08.2018

EISCAT tilaa DA-Groupilta 3D-tutkan vastaanottimen

DA-Group on allekirjoittanut sopimuksen First Stage Receiver Unit –vastaanotinlaitteiden toimittamisesta EISCATIN 3D –tutka-asemiin.

DA-Group on allekirjoittanut sopimuksen First Stage Receiver Unit –vastaanotinlaitteiden toimittamisesta EISCAT 3D –tutka-asemiin

EISCAT-järjestö eli European Incoherent Scatter Scientific Association on tutkinut yläilmakehän ilmiöitä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. EISCAT:illa on suuret tutkalaitteistot mm. Sodankylässä, Tromssassa ja Kiirunassa, jossa myös sijaitsee järjestön päämaja.

Uusi EISCAT 3D -tutkahanke on tutkimukselle huima askel eteenpäin. Hankkeen tarkoitus on rakentaa huippumoderni tutkajärjestelmä, joka sijoitetaan kolmelle paikkakunnalle, Suomen Karesuvantoon, Norjan Skibotniin ja Ruotsin Bergforsiin. Sirontatutkan avulla saadaan uutta tietoa siitä, miten aurinkomyrskyt ja avaruussää vaikuttavat arktisen alueen ilmakehään.

DA-Groupilta EISCAT:in tilaamaan toimitukseen sisältyvät EISCAT 3D -tutkan vastaanotinyksiköt, jotka sisältävät mm. matalakohinaiset vahvistimet, analogia/digitaali muuntimet ja digitaalisen keilanmuodotusjärjestelmän ensimmäiset vaiheet. Vastaanottimet liittyvät jokaiseen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän antenniin, kaikilla kolmella asemalla.

EISCAT 3D –tutkahanke

EISCAT 3D:stä tulee maailman edistyksellisin sirontatutka, joka yhdessä nykyisen Huippuvuorten EISCAT-tutkan kanssa toimii ikkunana arktisen alueen yläilmakehään ja lähiavaruuteen. Toteutuksessa käytetään uusinta digitaalista ja analogista tekniikkaa, jotka mahdollistavat useiden erilaisten mittaustekniikoiden käyttämisen tieteellisessä tutkimuksessa. EISCAT 3D tulee olemaan erittäin joustava nykyisiin ionosfääritutkiin verrattuna. Toimintamoodeissa voi olla joko yksittäinen vastaanottokeila tai useita keiloja, jotka digitaalinen keilanmuodostus mahdollistaa.

     

EISCAT 3D:n avulla voidaan tutkia sitä, miten avaruudesta peräisin olevat suurienergiset hiukkaset ja sähkövirrat vaikuttavat ilmakehän eri osissa, sekä avaruussäähäiriöiden vaikutusta teknologisiin järjestelmiin, kuten satelliitteihin, satelliittipaikannukseen ja sähkönjakeluverkkoihin. EISCAT 3D-tutkan avulla voidaan tutkia myös revontulia, jotka esiintyvät ylemmässä ilmakehässä noin sadan kilometrin korkeudella.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 70 miljoonaa euroa. Suomen osuus on 12,8 miljoonaa euroa. Myös Iso-Britannia ilmoitti elokuussa investoivansa hankkeeseen 6 miljoonaa puntaa. Asemien valmistelutyöt alkavat 2018 ja tutkajärjestelmän arvioidaan olevan käytössä vuonna 2021.

EISCAT 3D -tutkajärjestelmään kuuluu kolme asemaa Pohjois-Skandinaviassa: lähetin-vastaanotin Skibotnissa Norjassa sekä vastaanottimet lähellä Kaaresuvantoa Suomessa ja lähellä Kiirunaa Ruotsissa. Skibotnin suurteholähettimen teho on viisi megawattia ja kukin asema sisältää noin 10 000 antennia.

Lue lisää EISCAT-järjestön sivustolta: https://www.eiscat.se/

Lisätietoja:

Sami Kotiniemi
CEO
+358 29 0800 922

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x