Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista



 

23.10.2009

DA-Designin osaamista mukana SMOS-satelliitissa

Euroopan Avaruusjärjestö ESA:n SMOS-satelliitti (Soil Moisture and Ocean Salinity) selvittää maaperän vesipitoisuutta ja merien suolaisuutta. Satelliitti on yksi palanen kansainvälisessä ympäristön kaukokartoitustyössä, johon kuuluu erilaisia avaruuden mittalaitteita. SMOS-aineistosta tehdään globaaleja kosteus- ja suolaisuuskarttoja tutkijoiden käyttöön noin kymmenen päivän välein vähintään kolmen vuoden ajan.
Satelliitin laitteiston suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut mukana yli 20 eurooppalaista yhtiötä ja tutkimuslaitosta. SMOS-satelliitissa on 69 pientä antennivastaanotinta eli radiometriä, jotka mittaavat lämpösäteilyä tieteelle varatulla 1,4 Gigahertsin taajuudella.

DA-Design on toimittanut SMOS:iin kalibrointijärjestelmät, joiden avulla satelliitin monien antennien keräämä tieto muunnetaan yhteismitalliseksi ja vertailukelpoiseksi. SMOS:n kalibrointi perustuu kahteen järjestelmään: hajautettuun kohinadiodeihin perustuvaan järjestelmään (Calibration Subsystem, CAS) sekä keskitettyyn kohinainjektioradiometreihin perustuvaan järjestelmään (Noise Injection Radiometer, NIR).

 Photo:ESA

SMOS-satelliitti kuuluu ESA:n kaukokartoitusohjelmien alaisuuteen. Näissä ohjelmissa valmistettavilta satelliiteilta vaaditaan erittäin suurta luotettavuustasoa ja tämän vuoksi DA-Design joutui kehittämään ja hyväksyttämään useita valmistusprosesseja. Näitä prosesseja käytetään uusissa avaruushankkeissa, joten tehtyä panostusta pystytään hyödyntämään tehokkaasti.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n on tarkoitus lähettää SMOS-satelliitti avaruuteen Venäjältä Plesetskin avaruuskeskuksesta yöllä 2. marraskuuta. DA-Design on mukana myös tulevassa ESAn Sentinel 1 -projektissa. Siihen yritys toimittaa ympäristön kaukokartoitukseen käytettävän SAR-tutkan lähettimen ja vastaanottimen mikroaalto-osia. Sentinel 1 laukaistaan näillä näkymin vuonna 2011.

Lisää tietoa aiheesta:
ESA, SMOS-tutkimussatelliitti lähestyy laukaisualustaa
TKK, Suomalainen tekniikka takaa uuden SMOS-ympäristösatelliitin tulosten luotettavuuden
 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x