Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista



 

25.03.2013

DA-Designilla merkittävä rooli ESA:n Planck-luotainhankkeessa

DA-Designilla merkittävä rooli ESA:n 21.3. julkaisemassa Planck-satelliitin tutkimushankkeessa koskien maailmankaikkeuden ikää ja rakennetta

DA-Design Oy on valmistanut Planck-satelliitin vastaanottimen vahvistinyksiköt. Komponentit ovat osa suomalaisvalmisteisen 70 gigahertsin taajuudella toimivaa radiovastaanotinta. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Aalto-yliopiston MilliLabin johdolla rakennettu radiovastaanotin on koko mittavan Planck-luotainhankkeen keskeinen mittausinstrumentti ja sen toiminta on ylittänyt odotukset.

Radion vastaanottamien signaalien avulla kerätään uutta tietoa, jonka avulla voidaan arvioida yhä tarkemmin maailmankaikkeuden syntyä ja ikää sekä pimeän aineen ja energian osuutta. Euroopan avaruusjärjestön ESAn noin 400 miljoonaa euron päähanke on tuottanut ennennäkemättömiä tutkimustuloksia kosmoksen rakenteesta. Lähes neljä vuotta sitten laukaistu Planck-luotain on tuottanut kaikkien aikojen tarkimman kartan kosmisesta mikroaaltotaustasäteilystä, joka on jäänne alkuräjähdyksestä. Kartta antaa käsityksen universumistamme siltä hetkeltä, kun tämä kaikkien vanhin valo vapautui.

Suomessa kehitetty maailman herkin radiovastaanotin on DA-Designin innovatiivisuuden tuote ja se on ylittänyt odotukset ja toiminut kaksi kertaa pitempään kuin oli alun perin arvioitu. DA-Designilla oli merkittävä osuus onnistuneessa hankkeessa ja yrityksemme valmisti 70 GHz:n vastaanottimen etu- ja takapäävahvistinyksiköt.

 

Planck-satelliitin 70 GHz:n vastaanottimen etu- (pienempi) ja takapäävahvistinyksiköt.

DA-Design Oy:n kryogeenisessa testauskammiossa kaksi Planck-satelliitin 70 GHz:n etupäävahvistinyksikköä torviantenneineen.

Lisätietoja Planck-hankkeesta:

ESA – julkaisu

VTT – tiedote

Helsingin yliopisto – tiedote

Media-julkaisuja:

YLE

MTV3

Helsingin Sanomat

Iltalehti

LISÄTIETOA:

               

Petri Jukkala
Business Director
Tel. +358 29 0800 926
firstname.lastname@da-design.fi

 

Nicholas Hughers
Business Development Director

Tel. +358 29 0800 927
firstname.lastname@da-design.fi

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x