Uutiset

20 elo 2018

Planck-satelliitti sai arvostetun Gruber-palkinnon – DA-Group kehittäjien joukossa


Palkinto myönnettiin maailmankaikkeuden kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn lämpötilan ja polarisaation kartoituksesta Euroopan avaruusjärjestön Planck-satelliitilla vuosina 2009-2013.

Planck-satelliitin vastaanottimen kehittämisessä on ollut mukana 15 suomalaistahoa. VTT:n ja Aalto-yliopiston MilliLab-tutkimuslaboratorio johtivat radiovastaanottimen kehittämistä. Lisäksi hankkeeseen osallistui DA-Design Oy, Aalto-yliopiston Metsähovin tutkimusasema, Helsingin yliopisto ja Turun yliopiston Tuorlan observatorio.

Satelliitin avulla pystytään arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta ja geometriaa. Esimerkiksi maailmankaikkeuden ikä on pystytty tarkentamaan satelliitin avulla 13,8 miljardiin vuoteen.

Planck piti sisällään maailman herkimmän radiovastaanottimen, joka toimi 70 gigahertsin taajuudella moitteettomasti luotaimen laukaisusta sen toiminnan lopettamiseen asti - kaksi kertaa pitempään kuin alun perin arvioitiin.

DA-Groupin ammattilaiset ovat ylpeitä ja iloisia Planck-hankkeen menestyksestä ja Gruber-säätiön palkinnosta. Lue lisää Gruber Foundation internet-sivustolla. 
 

 
 
 

Hae

 
 

SOME