Uutiset

01 maalis 2018

PAZ-satelliitissa DA-Groupin laitteita avaruuteen


PAZ-satelliitti laukaistiin onnistuneesti SpaceX Falcon 9 –kantoraketilla Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta viime torstaina 22.2. klo 16:17 Suomen aikaa.

DA-Group suunnitteli ja valmisti PAZ-satelliittiin SAR-tutkan alijärjestelmiä vuosien 2009 - 2012 aikana, toimien alihankkijana silloiselle espanjalaiselle yhtiölle EADS CASA Espacio S.L.:lle, joka on nykyisin osa Airbus-organisaatiota. PAZ-satelliitin hyötyjärjestelmä on X-taajuusalueen SAR (Synthetic Aperture Radar) -tutka, ja DA-Groupin toimittamat tutkan alijärjestelmät jakavat tutkan lähetyssignaalin hyvin stabiilisti eri antennielementeille sekä yhdistävät eri antennielementeiltä tulevat tutkasignaalit.

PAZ:n SAR-tutkan data palvelee sekä puolustus- että siviiliorganisaatioiden käyttöä. PAZ on osa kolmen satelliitin konstellaatiota yhdessä TerraSAR-X ja TanDEM-X –satelliittien kanssa, joihin DA-Group toimitti alijärjestelmiä Airbus DS GmbH:lle.

”Avaruushankkeiden pitkä prosessiaika asettaa konsernin toiminnalle merkittäviä haasteita. DA-Groupilla on kuitenkin poikkeuksellisen kokonaisvaltainen osaaminen avaruuslaitteista, ja tuotantoprosessi laitteiden suunnittelusta testaukseen pystytään hoitamaan lähes kokonaan talon sisällä. Avaruusalalla laadunvalvonta on keskeisessä asemassa. Luotettavuus on helpompi taata, kun koko toimitusketju on oman kokeneen henkilökunnan käsissä”, toimitusjohtaja Sami Kotiniemi kertoo.

Tällä hetkellä DA-Group valmistaa alijärjestelmiä ja instrumentteja kymmeneen eri satelliittiin mm. ESA:n Sentinel-1 C ja D sekä MetOp-SG –ohjelmissa. Sentinel-1 –satelliittien SAR-tutkaan toimitetaan täydelliset tutkasignaalin jakojärjestelmät. MetOp-SG –satelliitteihin toimitetaan 89 GHz:n vastaanottimet meteorologisiin ilmakehän mittauksiin.

Avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala lisää, että DA-Groupin toiminta osoittaa erityistä osaamista ja ymmärrystä radioaaltoteknologiasta sekä mikroaalto- ja millimetriaaltoteknologioista. Suunnittelun lisäksi tuotanto sisältää vaativan tarkkuusmekaniikan valmistuksen ja elektroniikka-asennuksen sekä toiminnalliset testaukset ja ympäristötestit, kuten esimerkiksi tyhjiötestaus, EMC-testaus ja täristystestit. DA-Group osti 2015 Sanoma-konsernin entisen painotalon Forssassa, jolloin avaruuselektroniikan komponenttien vaatiman puhdastilan koko voitiin nelinkertaistaa. Jukkala onkin tyytyväinen DA-Groupin uusiin toimitiloihin, jotka mahdollistavat nykyisten tilausten valmistamisen ongelmitta ja kasvunvaraa riittää vuosiksi eteenpäin.

Toiminnan pitkäjänteisyydestä kertovat tulevien satelliittien laukaisujen aikataulut. Ensimmäinen MetOp-SG –satelliitin laukaisu on vuonna 2021 ja viimeisin samasta satelliittiperheestä vuonna 2036. ”Laatuvaatimukset ovat äärettömän korkeat. Huoltokeikkoja yli 500 kilometrien korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin ei tehdä”, Kotiniemi tähdentää.

DA-Group on onnistunut satelliittien ydinjärjestelmien toimituksissaan. Vuonna 2009 laukaistu Planck-tiedesatelliitti sekä vuosina 2014 ja 2016 laukaistut Sentinel-1 A ja B –satelliitit toimivat odotusten mukaisesti täyttäen ESA:n asettamat tavoitteet ohjelmille. Sentinel 1 –satelliitteihin DA-Group on alihankkijana toimittanut alijärjestelmät ja instrumentit Airbus Defence and Space –organisaatiolle.

”Olemme pystyneet lunastamaan lupauksemme ja jatkuvasti kehittämään valmiutta päästäksemme osaksi mittavien hankkeiden toimitusketjua. Olen erittäin ylpeä osaavasta huipputiimistämme.”

Lisätietoja:

Sami Kotiniemi, CEO
sami.kotiniemi@da-group.fi, +358 29 0800 922

Petri Jukkala, Business Director, Space Technology
petri.jukkala@da-group.fi, +358 29 0800 926

DA-Group suunnittelee ja valmistaa vaativia huipputeknologian ja elektroniikan kokonaisratkaisuja asiakkaiden sovelluksiin suorituskyvyn ja liiketoiminnan edistämiseksi. Palvelemme teollisuusyrityksiä sekä puolustus- ja avaruusteollisuuden organisaatioita. Erikoisosaamistamme ovat sulautetut järjestelmät, elektroniikka ja mekaniikka sekä RF- ja mikroaaltoteknologiat. Hallitsemme tuotteet tuotekehityksestä ja testauksesta valmistukseen ja elinkaaripalveluihin. Konserni työllistää lähes 100 henkilöä. www.da-group.fi 

Materiaalia:

Hisdesat, satelliitin omistaja ja operaattori
https://www.hisdesat.es/en/paz/

SpaceX -video laukaisusta:
https://www.youtube.com/watch?v=-p-PToD2URA

EO – Sharing Earth Observation Resource, eoPortal Directory
https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/p/paz

ESA
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/Radio_Frequency_Systems/Multi-mission_Direct_Access_Terminal_for_PAZ_TerraSAR-X_and_other_Satellites

Airbus
http://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2017/11/SatellitePAZ.html

Kuvamateriaalia (Copyright: Airbus 2017)

PAZ-satellite-Copyright-Airbus2017

PAZ-artist-view-Copyright-Airbus2017

 
 

 
 
 

Hae

 
 

SOME