Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista 

04.10.2021

Vedenalaisen sodankäynnin näyttely avattu Forssassa

DA-Groupin tiloissa Forssassa on avautunut vedenalaisen sodankäynnin näyttely, jossa pääsee esille vähemmän tunnettu suomalainen puolustushistoria. Näyttelykokonaisuus on luotu Forum Marinumin ja teknologiakonserni DA-Groupin välisenä yhteistyönä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen avasi näyttelyn tänään 4.10.

Suomessa on yli sadan vuoden kokemus vedenalaisesta sodankäynnistä, sen aiheuttamista uhkista ja alan kehityksestä. Forum Marinum -säätiön hallinnassa on laaja kokoelma vedenalaisen sodankäynnin esineistöä Suomen itsenäisyyden alkua edeltävältä ajalta aina nykypäivään saakka. Toistaiseksi tämä ainutlaatuinen materiaali on ollut varastoituna haastavissa olosuhteissa ja hyvin rajallisesti yleisön nähtävillä. 

Turun Pansiossa sijainneen entisen näyttelytilan poistuttua käytöstä DA-Group tarjosi uuden näyttelytilan museolle päätoimipaikassaan Forssassa. Projektin tavoitteena on sekä harvinaisen esineistön saaminen laajemmin nähtäväksi että sen säilyttäminen asianmukaisissa ja museaalisesti perusteltavissa olosuhteissa.

DA-Group tarjoaa suojan suomalaiselle merimiinaperinnölle

Teknologiakonserni DA-Group sekä Forum Marinum, joka toimii merenkulun valtakunnallisena vastuumuseona ja merivoimien museona, tekivät vuonna 2019 sopimuksen vedenalaisen sodankäynnin näyttelyn rakentamisesta DA-Groupin tiloihin. 

Forssaan siirtyvä materiaali on peräisin Turun Pansiossa sijainneesta Puolustusvoimien varastoluolasta, jonne oli koottuna laaja kokoelma merenalaisen sodankäynnin historiaan liittyvää esineistöä. Tämän materiaalikokonaisuuden rungon muodostaa kattava, yli 80 esinettä käsittävä kansainvälisesti ainutlaatuinen merimiinakokoelma. Se on alun perin syntynyt 1920-luvulta lähtien kootusta Merivoimien opetuskokoelmasta, jonka pohjalta komentaja evp. Eero Auvisen aloitteesta sekä merivoimien ja yksityisten tahojen tuella rakennettiin ns. Pansion merimiinamuseo vuonna 1996.

Rajoitetusti saavutettavan kohteen kokoelmaan kuului myös aiemmin pääasiassa merivoimien käytössä ollutta esineistöä, kuten miinanetsintä- ja miinanraivauskalustoa, merivoimien sukellustoimintaan liittyviä esineitä, erilaisia torpedoita sekä torpedokehitykseen ja -sodankäyntiin kytkeytyviä materiaaleja. Vuoteen 2019 asti Puolustusvoimat kustansi tämän kokonaisuuden varastoinnin, ja Forum Marinum vastasi sen hallinnoinnista Sotamuseon suostumuksella. Puolustusvoimien luovuttua varastoluolasta Forum Marinum etsi ratkaisua ainutlaatuisen kokoelman säilyttämiselle. Sopiva yhteistyökumppani löytyi Forssasta.

Yhteistyöllä kokoelma yleisön nähtäville

- Tiloista luopumisen jälkeen edessä näytti olevan vain huonoja vaihtoehtoja, mutta nyt yhteistyö DA-Groupin kanssa mahdollistaa tämän ainutlaatuisen vedenalaisen sodankäynnin esineistön säilyttämisen ja samalla asettamisen näytteille. Mielestäni kyseessä on kulttuuriteko, toteaa Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala. - Tavanomaisen varastoinnin sijaan lopputuloksena on nähtävillä Forum Marinumin tuottama ainutlaatuinen näyttely vedenalaisen sodankäynnin pitkästä ja kiehtovasta historiasta, Maijala lisää.

- Olemme innoissamme mahdollisuudesta tarjota tilat kansainvälisestikin harvinaiselle näyttelylle. DA-Group on toiminut pitkään puolustussektorilla ja toimittanut merimiinoihin elektroniikkaa ja mekaniikkaa. Saamme näyttelyyn esille myös yrityksemme suunnittelemia ja valmistamia vedenalaisen sodankäynnin tuotteita, kuten TURSO-merimiinajärjestelmän. Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyn pystyttäminen Forssaan on luonnollinen jatkumo siihen, mitä teemme ja missä haluamme olla mukana, kertoo DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyä hallinnoi ja ylläpitää Forum Marinum. Näyttelyyn pääsee vierailemaan ohjatuissa ryhmissä. Forum Marinum ja DA-Group järjestävät myös avoimia näyttelypäiviä.

Forum Marinum toimii merenkulun valtakunnallisena vastuumuseona ja merivoimien museona. Merikeskusta hallinnoi Forum Marinum -säätiö, joka perustettiin vuonna 1998. Säätiön tarkoituksena on Suomen lounaisrannikon, Saaristomeren ja Itämeren merellisen kulttuuriperinteen vaaliminen ja säilyttäminen. Museaalisten toimintojen lisäksi Forum Marinum tarjoaa monipuolisia palveluita merellisten tapahtumien, kokousten ja koulutusten toteuttamiseksi. Korkeatasoinen ravintola ja ainutlaatuiset tilaratkaisut tekevät Forum Marinumista myös suositun juhlapaikan.

Forum Marinum on Suomen museoliiton, Trafiikki-museot ry:n,  ICOM:in (International Council of Museums) ja ICMM:n (International Council of Maritime Museums) jäsen.

DA-Group suunnittelee ja valmistaa vaativia huipputeknologian ja elektroniikan kokonaisratkaisuja asiakkaiden sovelluksiin suorituskyvyn ja liiketoiminnan edistämiseksi. Konserni palvelee teollisuusyrityksiä sekä puolustus- ja avaruusteollisuuden organisaatioita. Erikoisosaamisiin kuuluu sulautetut järjestelmät, elektroniikka ja mekaniikka, simulaatiot sekä RF- ja mikroaaltoteknologiat. DA-Group hallitsee tuotteet tuotekehityksestä ja testauksesta valmistukseen ja elinkaaripalveluihin. Vuonna 1995 perustettu konserni työllistää yli 140 ammattilaista. Päätoimipaikka on Forssassa sekä toimipisteet Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Turun seudulla.

DA-Group on erikoistunut kehittämään ratkaisuja vedenalaiseen sodankäyntiin. DA-Groupin valikoimaan kuuluvat merimiinat ja niihin liittyvä teknologia, vedenalaiset valvontajärjestelmät, heräteraivauksen laitteet, magneettisuojalaitteet sekä vedenalaisiin räjähdyksiin ja herätteiden hallintaan liittyvät analyysi- ja simulaatio-ohjelmistot sekä asiantuntijapalvelut. DA-Group toimittaa vedenalaisen sodankäynnin ratkaisuihinsa myös elinkaaripalvelut.

DA-Groupin oma TURSO on kokonaisvaltainen merimiinajärjestelmä, johon kuuluu muun muassa uusi TURSO MM30, joka on maailman nykyaikaisin herätemiina. TURSO merimiinaperhe on monipuolinen ja sen kohteentunnistusjärjestelmä on modulaarinen ja se on helppo räätälöidä asiakkaan vaatimusten mukaiseksi, joko uusien miinojen suunnittelussa tai vanhojen järjestelmien modernisoinnissa. TURSO-merimiinajärjestelmästä löytyy myös turvallinen ja tehokas ratkaisu vanhojen miinajärjestelmien modernisointiin älykkyyden ja parannetun suorituskyvyn avulla.

 

Lisätiedot:

Kuvamateriaali: http://www.forum-marinum.fi/fi/info/kuvapankki/

Yleisöpäivä: lauantai 13.11.2021
Pienryhmävierailut: torstai 28.10. ja perjantai 26.11.

Lisätietoa: https://www.forum-marinum.fi/fi/
Ilmoittautumiset:  www.vello.fi/forummarinum/

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x