Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista 

27.04.2009

DA-Design esimerkkinä suomalaisen avaruustoiminnan innovatiivisuudesta

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee toukokuussa Planck-satelliitin Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta. DA-Design Oy:n rakentama ja testaama superherkkä 70 gigahertsin radiovastaanotin lähtee avaruuteen osana laukaistavaa Planck-satelliittia. Radiovastaanottimen on kehittänyt VTT ja TKK Millilab. Planck on yksi suurimmista suomalaisista avaruusprojekteista ja se sisältää maailman herkintä radiotekniikkaa. Sen kehittäminen ja rakentaminen edellyttää yrityksiltä ja tutkimusryhmiltä erittäin korkealuokkaista osaamista.

Planckissa on 1,5-metrinen radiokaukoputki ja kaksi instrumenttia, jotka mittaavat matalia ja korkeita taajuuksia. Matalataajuisen vastaanottimen vaativimmat osat ovat suomalaisten suunnittelemat ja DA-Designin rakentamat ja testaamat. Niiden valmistuksessa on kehitetty useita uusia teknisiä ratkaisuja.

Planck-satelliitin avulla selvitetään maailmankaikkeuden rakennetta ja tähtien sekä galaksien alkuperää. Satelliitti alkaa mitata alkuräjähdyksen jälkeistä kosmista taustasäteilyä, joka näyttää, miten maailmankaikkeus alkoi kasvaa 14 miljardia vuotta sitten galakseiksi, tähdiksi ja planeetoiksi. Siitä pystytään näkemään maailmankaikkeuden osat sellaisina kuin ne olivat muutaman sadantuhannen vuoden ikäisinä. Kosminen taustasäteily syntyi noin 380 000 vuoden kuluttua alkuräjähdyksestä ja ensimmäiset tähdet noin 400 miljoonan vuoden kuluttua tämän jälkeen.

Tätä samaa teknologiaa voidaan myös käyttää turvatarkastuksiin ja kulkuneuvojen havaitsemiseen sumun läpi. Satelliitissa käytetty tekniikka sopii myös tarkkoihin pilvitutkiin ja tulevaisuuden tietoliikennesovelluksiin. 

 

Lisätietoa aiheesta:


Planck MilliLab VTT Technical Research Centre of Finland

Tekes tiedote - Suomalainen teknologia selvittämään maaimankaikkeuden alkua 

ESA - Planck - Maailman herkin radiovastaanotin

ESA - Herschel ja Planck valmistautuvat lähtöön

ESA - Herschel ja Planck - Ariane 5:llä Lagrangen pisteeseen

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x